Infekterade mollusker

Mollusker är oftast bara kosmetiskt fula, och försvinner av sig själv. Man kan även behandla utslagen med medel mot mollusker för att bli av med dem snabbare. I normala fall börjar utslagen som små hudfärgade blåsor som sedan växer till utslag som kan vara allt mellan 2-5 mm i diameter. I takt med att kroppen bekämpar molluskerna blir utslagen ofta röda och kan klia lite. Till slut brukar utslagen spricka och läka. Men ibland kan komplikationer uppstå och molluskerna kan bli infekterade eller inflammerade.

Därför blir mollusker infekterade
Den vanligaste orsaken till att mollusker blir irriterade och infekterade är att man kliar på dem. Det är därför särskilt viktigt att undvika klia på molluskerna. Det är dock lättare sagt än gjort, det händer att utslagen blir röda och aningen irriterade när de växer och med detta följer ofta klåda. En försvårande omständighet som kan göra det svårt att undvika klia är att mollusker kan framkalla en hudirritation som påminner om eksem omkring utslagen med jobbig klåda. Om man kliar på utslagen kan man riva upp huden och göra den sårbar för infektioner av exempelvis bakterier. Den typ av infektion som man kan få av att riva eller klia på utslagen kallas ofta impetigo och kan beskrivas som en ytlig hudinfektion som orsakas av bakterier.

Typiska symtom på en ytlig hudinfektion kan variera. Utseendet på de infekterade såren kan vara allt från röda, irriterade sår till rödaktiga sår med en skorpa på. Såren är oftast fuktiga och vätskande men kan även vara torra med skorpor. Det går att behandla de infekterade utslagen själv genom att vänta tills kroppen läker den själv eller genom att använda bakteriedödande salva. Tänk på att även om det går att behandla själv är det alltid bra att kontakta läkare om molluskerna blir infekterade. Under tiden du har infekterade mollusker bör du hålla utslagen så rena som möjligt, rengör såren noggrant och desinfektera med sårtvätt innehållande alkohol. Bakteriedödande salva används appliceras på infekterade områden men se alltid till att följa alla instruktioner på produkten noggrant. Om infektionen inte ger sig eller om infektionen är svårare kan receptbelagda antibiotikakurer vara nödvändigt.

Mollusker kan även bli kraftigt inflammerade utan att man river upp dem eller kliar. Detta är dock ganska ovanligt. Inflammationen visar sig ofta under den sista fasen under läkeprocessen, när kroppen bekämpar virusinfektionen kan utslagen visa tecken på inflammation som rodnad, irritation och klåda. Utslagen kan även utveckla en hård eller skorpliknande yta. Fasen kan hålla i sig en vecka eller två. Denna process kan ibland leda till en värre inflammation av utslagen som kan ge eksemliknade symtom. Utslagen blir då röda, molluskerna samt huden runt blir påtagligt irriterade samt det utvecklas jobbig klåda. Den främsta orsaken varför det händer är att det eksem kan utlösas av inflammatoriska hudinfektioner som exempelvis svampinfektioner, bakterieinfektioner samt virusinfektioner. Mollusker är orsakat av en virusinfektion i huden och är kan därför framkalla hudeksem. Det är inte i detalj helt känt varför det händer, men det mest troliga är att eksemen orsakas av immunförsvarets reaktion på virusinfektionen.

Om du upplever eksemliknande symtom i samband med mollusker bör du kontakta läkare. Både molluskerna och eksemen måste behandlas och för att nå bästa resultat bör behandlingen vara utformad av läkare.